Standard AOAC
Association of Official Agricultural Chemists

Metoda Nazwa metody Typ próbki Technika analityczna Polecany produkt
AOAC 2000.11 Polidekstroza Produkt spożywczy ogólnie HPAEC-PAD Puradisc 13 PTFE. 0.2µm
AOAC 2001.03 Błonnik Produkt spożywczy ogólnie Grawimetria enzymatyczna i chromatografia cieczowa Puradisc 13 PES. 0.2µm
AOAC 2004.07 Witamina B6 Preparaty dla niemowląt HPLC Puradisc Nylon. 0.45µm
AOAC 2005.06 Saksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 NeoSaksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 dcSaksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna I - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna IV - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna V - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Gonyautoksyna VI - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 dcGonyautoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 dcGonyautoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Ciguatoksyna I - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Ciguatoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjn?) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Ciguatoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2005.06 Ciguatoksyna IV - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże LC-FLD (chromatografia cieczowa z detekcją fluorescencyjną) Puradisc PES. 0.45µm
AOAC 2011.02 Saksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 NeoSaksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 dcSaksytoksyna - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna I - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna IV - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna V - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Gonyautoksyna VI - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 dcGonyautoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 dcGonyautoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Ciguatoksyna I - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Ciguatoksyna II - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Ciguatoksyna III - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.02 Ciguatoksyna IV - toksyny z grupy saksytoksyn Żywe i surowe małże HPLC Puradisc Nylon. 0.2µm
AOAC 2011.10 Witamina B12 Preparaty dla niemowląt HPLC Grade 2V
AOAC 2011.18 Inozytol Preparaty dla niemowląt LC-pulsed amperometry (chromatografia cieczowa z amperometrią) Puradisc Nylon
AOAC 2011.20 Nukleotydy całkowite Preparaty dla niemowląt LC Puradisc FP30/Puradisc 13 CA lub RC
AOAC 2011.25 Błonnik rozpuszczalny i nierozpuszczalny Produkt spożywczy ogólnie Enzymatyczno-grawimetryczna chromatografia cieczowa wysokociśnieniowa Puradisc PVDF
AOAC 2012.10 Witamina E Preparaty dla niemowląt HPLC Membrany nylonowe 0.45µm
AOAC 2012.10 Witamina A (palmitynian retinylu) i jej octan Preparaty dla niemowląt HPLC Membrany nylonowe 0.45µm
AOAC 2012.15 Jod (w produktach mlecznych) Preparaty dla niemowląt ICP-MS Puradisc GD1
AOAC 2012.16 Kwas pantotenowy Preparaty dla niemowląt UHPLC-MS/MS Grade 597 1/2
AOAC 2012.22 Witamina C Preparaty dla niemowląt HPLC-UV Grade 597 1/2
AOAC 2016.02 Biotyna Preparaty dla niemowląt HPLC-UV GF/A
AOAC 2016.05 Witamina D Preparaty dla niemowląt LC-MS Puradisc 13 PTFE. 0.2µm
AOAC 900.02 Popiół Chałwa pistacjowa Grawimetria Grade 41
AOAC 900.02D Popiół rozpuszczalny w kwasie Pasta daktylowa Grawimetria. obliczeniowo Grade 41
AOAC 920.03 Azot w aminokwasach Sos rybny Oznaczanie formaldehydu metodą miareczkową Grade 2
AOAC 920.04 Azot w aminokwasach Sos rybny Oznaczanie formaldehydu metodą miareczkową Grade 2
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Odtłuszczona mączka kukurydziana i grys kukurydziany Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Mąka z prosa perłowego Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Mąka z sorga Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Ziarna sorga Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Całe i obłuszczone ziarna prosa perłowego Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.39C Tłuszcz surowy Śruta kukurydziana Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 920.44 Skrobia Mąka z sago Grawimetria Grade 52
AOAC 920.80 Tłuszcz mleczny Czekolada i produkty czekoladowe Miareczkowanie/Destylacja Grade 589/2
AOAC 924.53 Kwasowość Chałwa pistacjowa Miareczkowanie GF/B
AOAC 925.41B Tłuszcz mleczny Membrany RC. 0.45µm Miareczkowanie/Destylacja Grade 589/2
AOAC 934.06 Wilgotność Daktyle Grawimetria (piec próżniowy) GF/B
AOAC 934.06 Wilgotność Suszone morele Grawimetria (piec próżniowy) GF/B
AOAC 934.06 Wilgotność Pasta daktylowa Grawimetria GF/B
AOAC 934.06 Wilgotność Pasta daktylowa Grawimetria GF/F
AOAC 939.05 Kwasowość tłuszczu Mąka pszenna Miareczkowanie Gilzy celulozowe
AOAC 939.05 Kwasowość Mąka z sago Miareczkowanie Grade 2V
AOAC 944.12 Kwas foliowy Produkty spożywcze specjalne Mikrotesty biologiczne Grade 2
AOAC 944.13 Nikotynamid w mlecznych produktach spożywczych Produkty spożywcze specjalne Mikrotesty biologiczne Grade 41
AOAC 945.34 Tłuszcz mleczny Czekolada i produkty czekoladowe Miareczkowanie/Destylacja Grade 589/2
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Odtłuszczona mączka kukurydziana i grys kukurydziany Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Mąka z prosa perłowego Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Mąka z sorga Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Ziarna sorga Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Całe i obłuszczone ziarna prosa perłowego Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.38F Tłuszcz surowy Śruta kukurydziana Grawimetria (ekstrakcja eterem) Gilzy celulozowe
AOAC 945.74 Kwas pantotenowy/produkty modyfikowane Produkty spożywcze specjalne Mikrotesty biologiczne Grade 41
AOAC 950.49 Popiół Wiórki kokosowe Grawimetria Grade 41
AOAC 950.85N Krzemionka (koloidalna. krzemian wapnia) Produkty spożywcze o niskiej zawartości sodu Grawimetria Grade 40
AOAC 955.04D Białka Produkty z białka sojowego Miareczkowanie. Analiza Kjeldahla Łódeczki wagowe Kjeldahla
AOAC 955.04D Białka Produkty z białka roślinnego Miareczkowanie. Analiza Kjeldahla Łódeczki wagowe Kjeldahla
AOAC 960.40 Miedź Masło Fotometria. ditiokarb Grade 41
AOAC 960.40 Miedź Produkty z tłuszczem mlecznym Fotometria. ditiokarb Grade 41
AOAC 961.14 Nikotynamid Produkty spożywcze specjalne Kolorymetria Grade 2V
AOAC 961.15 Witamina B6 Produkty spożywcze specjalne Mikrotesty biologiczne Grade 40
AOAC 963.15 Tłuszcz Kakao (w kakao) Grawimetria (ekstrakcja Soxhleta) Gilzy celulozowe 33 x 80mm
AOAC 963.15 Tłuszcz Chałwa pistacjowa Grawimetria Gilzy 33 x 80mm
AOAC 963.15 Zawartość lipidów Tempe Grawimetria (ekstrakcja Soxhleta) Gilzy 33 x 80mm
AOAC 965.33 Liczba nadtlenkowa Produkty z tłuszczem mlecznym (bezwodny tłuszcz mleczny) Miareczkowanie Grade 4
AOAC 967.21 Kwas L-askorbinowy (jako dodatek) Soki owocowe i nektary Metoda indofenolowa Grade 2V
AOAC 967.21 Witamina C Produkty spożywcze specjalne Kolorymetria (dichloroindofenol) Grade 2V
AOAC 967.22 Witamina C (kwas dehydroaskorbinowy i askorbinowy) Soki owocowe i nektary Mikrofluorometria Grade 2V
AOAC 967.22 Witamina C Produkty spożywcze specjalne Mikrofluorometria Grade 2V
AOAC 970.59 Naturalne aubstancje stałe rozpuszczalne zawarte w pomidorach Przetworzone koncentraty pomidorowe Refraktometria Grade 2V
AOAC 970.59 Substancje stałe rozpuszczalne zawarte w pomidorach Przetworzone koncentraty pomidorowe Refraktometria Grade 2V
AOAC 970.65 Ryboflawina Produkty spożywcze specjalne Fluorometria Grade 41
AOAC 971.33 Zanieczyszczenia mineralne (piasek) Niektóre warzywa w puszkach Grawimetria Grade 41
AOAC 971.33 Zanieczyszczenia mineralne Truskawki w puszkach Grawimetria Grade 41
AOAC 971.33 Zanieczyszczenia mineralne Ogórki kiszone Grawimetria Grade 41
AOAC 971.33 Zanieczyszczenia mineralne (piasek) Przetworzone koncentraty pomidorowe Grawimetria Grade 41
AOAC 971.33 Zanieczyszczenia mineralne Szybko mrożone owoce i warzywa: jagody. por i marchew Grawimetria Grade 41
AOAC 973.28 Sorbitol Rodzynki Chromatografia gazowa Gilzy celulozowe
AOAC 973.31 Azotyny. sól potasowa i/lub sodowa Wołowina w puszkach Kolorymetria Grade 41
AOAC 973.31 Azotyny Gotowane peklowane mięso siekane Kolorymetria Grade 41
AOAC 973.31 Azotyny Szynka peklowana gotowana Kolorymetria Grade 41
AOAC 973.31 Azotyny Gotowana peklowana łopatka wieprzowa Kolorymetria Grade 41
AOAC 973.31 Azotyny. sól potasowa i/lub sodowa Mięso obiadowe Kolorymetria Grade 41
AOAC 975.36 Aflatoksyny Orzeszki ziemne (przeznaczone do dalszego przetwarzania) Detekcja minikolumnowa Romera Grade 4
AOAC 976.15 Kwas cytrynowy Ser Fotometria Grade 540
AOAC 977.13 Histamina Ryby i produkty rybne Fluorymetria Grade 2V
AOAC 979.18 Aflatoksyny Orzeszki ziemne (przeznaczone do dalszego przetwarzania) Detekcja minikolumnowa Holaday-Velasco Grade 4
AOAC 983.16 Sorbiniany Przetworzone owoce i warzywa Chromatografia gazowa Grade 1
AOAC 984.13 Surowe białka Pasta gochujang Analiza Kjeldahla Łódeczki wagowe Kjeldahla
AOAC 985.26 Całkowita zawartość ciał stałych Soki owocowe i nektary Oznaczanie grawimetryczne Bibuła do badania wilgotności
AOAC 985.31 Ryboflawina Preparaty dla niemowląt Fluorymetria Grade 41
AOAC 985.32 Witamina B6 Preparaty dla niemowląt Mikrotesty biologiczne Grade 40
AOAC 985.34 Niacyna Preparaty dla niemowląt Mikrotesty biologiczne i turbidymetria Bezpopiołowe ścinki filtracyjne
AOAC 985.35 Miedź Produkty spożywcze zawierające kazeinę Absorpcyjna spektrometria atomowa Bezpopiołowe ścinki filtracyjne
AOAC 985.35 Miedź Serwatka w proszku Absorpcyjna spektrometria atomowa Bezpopiołowe ścinki filtracyjne
AOAC 985.35 Wapń Preparaty dla niemowląt Płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa Bezpopiołowe ścinki filtracyjne
AOAC 985.35 Cynk Preparaty dla niemowląt Płomieniowa absorpcyjna spektrometria atomowa Bezpopiołowe ścinki filtracyjne
AOAC 986.13 Kwas cytrynowy (jako dodatek) Soki owocowe i nektary HPLC Membrany RC. 0.45µm
AOAC 986.13 Kwas chinowy. jabłkowy i cytrynowy w napojach z soku żurawinowego i jabłkowego (jako składniki i dodatki) Soki owocowe i nektary HPLC Membrany RC. 0.45µm
AOAC 986.27 Tiamina Preparaty dla niemowląt Fluorymetria Grade 41
AOAC 988.05 Zawartość białka Niefermentowane produkty sojowe Miareczkowanie. analiza Kjeldahla Łódeczki wagowe Kjeldahla
AOAC 988.05 Zawartość białka Tempe Miareczkowanie. analiza Kjeldahla Łódeczki wagowe Kjeldahla
AOAC 991.31 Aflatoksyny Orzeszki ziemne (surowe) Kolumny do chromatografii powinowactwa (Aflatest) Grade 2V
AOAC 992.03 Witamina E Preparaty dla niemowląt HPLC Membrany Spartan RC
AOAC 992.05 Kwas foliowy Preparaty dla niemowląt Mikrotesty biologiczne Grade 2V
AOAC 992.07 Kwas pantotenowy Badania uzupełniające Mikrotesty biologiczne Grade 50
AOAC 992.24 Jod (w produktach mlecznych) Badania uzupełniające Ion-selective potentiometry Grade 541
AOAC 992.26 Witamina D (D3. preparaty mleczne dla niemowląt) Produkty spożywcze specjalne Chromatografia cieczowa Membrany Spartan RC. 0.45µm
AOAC 993.05 Kwas jabłkowy (jako dodatek) Soki owocowe i nektary Oznaczanie enzymatyczne i HPLC Membrany RC. 0.45µm
AOAC 993.05 Oznaczanie zawartości kwasu L-jabłkowego w całkowitym kwasie jabłkowym w sokach jabłkowych Soki owocowe i nektary Oznaczanie enzymatyczne i HPLC Membrany RC. 0.45µm
AOAC 993.17 Aflatoksyny Orzeszki ziemne (surowe) Chromatografia cienkowarstwowa Grade 2V
AOAC 993.20 Zawartość jodu (IV) Nierafinowane masło shea Miareczkowanie Wijsa Grade 541
AOAC 993.20 Zawartość jodu (IV) Określone tłuszcze zwierzęce Miareczkowanie Wijsa Grade 541
AOAC 993.20 Zawartość jodu (IV) Określone oleje roślinne Miareczkowanie Wijsa Grade 541
AOAC 993.20 Zawartość jodu (IV) Oliwa z oliwek i oliwa z wytłoczyn z oliwek Miareczkowanie Wijsa Grade 541
AOAC 993.27 Odchody ssaków Kminek Detekcja enzymatyczna Grade 1
AOAC 993.27 Odchody ssaków Tymianek Detekcja enzymatyczna Grade 1
AOAC 993.27 Odchody ssaków Czerny. biały i zielony pieprz Detekcja enzymatyczna (dla pieprzu ziemnego) Grade 1
AOAC 994.11 Oznaczanie kwasu benzoesowego jako markera w soku pomarańczowym Soki owocowe i nektary HPLC Puradisc TF. 0.45µm
AOAC 995.03 Kapsaicyna Pasta gochujang HPLC Membrany Spartan RC
AOAC 995.05 Witamina D Preparaty dla niemowląt HPLC-UV Membrany Spartan RC
AOAC 995.06 Kwas D-jabłkowy w soku jabłkowym Soki owocowe i nektary HPLC Membrany RC. 0.45µm
AOAC 995.16 β-(1-3)(1-4)-D-glukany Produkty spożywcze ogólnie Analiza enzymatyczna Grade 41
AOAC 996.16 Selen Preparaty dla niemowląt Płomieniowa Atomowa Spektroskopia Absorpcyjna z techniką generacji wodorków (HGAAS) Grade 1
AOAC 997.08 Fruktany (oligofruktozy. inulina. hydrolizowana inulina. polifruktozy. fruktooligosacharydy) Produkty spożywcze ogólnie Analiza enzymatyczna i HPAEC-PAD GF/F
AOAC 999.03 Fruktany (oligofruktozy. inulina. hydrolizowana inulina. polifruktozy. fruktooligosacharydy) Produkty spożywcze ogólnie Analiza enzymatyczna i kolorymetryczna Grade 1
AOAC 999.05 Naryngina i neohesperydyna Sok pomarańczowy HPLC GD/X Nylon 25mm 0.45µm
AOAC 999.14 Cholina Preparaty dla niemowląt Analiza enzymatyczna i kolorymetryczna Grade 2
AOAC 999.15 Witamina K Badania uzupełniające HPLC z kolumną C30 do oddzielenia izomerów  cis- i trans- Membrany RC. 0.45µm